Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Időtálló, különleges lakberendezés Időtálló, különleges lakberendezés

A 60-30-10 szabály

A 60-30-10 szabály
Az otthonod színvilágának tökéletes megtervezéséhez!

 

Otthonod kialakításának elengedhetetlen része a harmonikus színvilág összeállítása. Két lehetőséged van arra, hogy a megfelelő színvilágot alakíthasd ki otthonodban. Az egyik, amikor kiváló affinitással rendelkezel ehhez a feladathoz, a másik pedig a 60-30-10 szabály. Ha úgy érzed, hogy ösztönösen nem mersz vagy nem tudsz belevágni egyedül ebbe a feladatba, akkor garantáltan segítségedre lesz a 60-30-10-es szabály.
De mi is az a 60-30-10?!
Ez egy rendkívül egyszerű és általános szabályrendszer, amelyet, ha betartasz, akkor máris nagyon közel kerülsz ahhoz, hogy egyensúlyt teremts a színek végtelen kavalkádjában!
✅ 1. szabály
60%-ban semleges színeket használj, hisz ezek jelentik az alapot, avagy a hátteret. Pontosan úgy, mint a festőnek egy üres vászon. Természetesen itt nem feltétlen a fehérre kell gondolni, annál inkább a naturális színek teljes palettájára. Ez a 60% a nagyobb felületekből tevődik össze, jellemzően a falszínek, a padló, illetve a nagyobb bútorok egy részéből áll. A textúrákkal, a fényes-matt felületekkel és árnyalatokkal pedig nyugodtan játszhatsz!
✅ 2. szabály
30%-ban dekorálj másodlagos színekkel. Ezt teljesen Rád bízom, hogy milyen felületeknek adsz karaktert. Lehet az egy falszakasz, egy kanapé vagy hangsúlyos színű étkezőszékek, de bármi, amit csak szeretnél!
✅ 3. szabály
Végül, de nem utolsósorban a maradék 10% teszi fel az i-re a pontot! Ez a lépés lesz az, amitől végső soron kerek és egész lesz otthonod színösszeállítása. Ez pedig nem más, mint a másodlagos szín komplementer színe, amit a színkörön vele szemben találsz meg.
Ha már rutinosabban vágsz bele a színvilág tervezésébe, akkor akár a monokróm színvilágban is használhatod a 60-30-10-es szabályt! Ekkor ugyanannak a színnek különböző árnyalataival is bátran kísérletezhetsz!
Merj az anyagok szépségével játszani! Emeld ki a textúrákat, a matt-fényes, a sötét-világos ellentéteket és kerüld a túlzást mind mennyiségben, mind színben. Amennyiben a fentieket betartod, akkor biztosan jó úton haladsz!
Az oldal tetejére